PolisorbHasználati útmutató

Polisorb

Kérjük, hogy alkalmazás előtt olvassa el a használati útmutatót.

Mi a Polisorb, és milyen esetekben alkalmazható?

A Polisorb az alábbiak kezelésére alkalmazható:

  • Bármilyen okból (heveny bélfertőzések, ételmérgezés) jelentkező hasmenés felnőtteknél és gyermekeknél;
  • Hányinger, hányás, haspuffadás, hasfájás gyermekeknél és felnőtteknél;
  • Étel- és gyógyszerallergiás reakciók gyermekeknél és felnőtteknél (az emésztőrendszerben és a bőrfelületen jelentkező tünetek enyhítésére);
  • Gluténmentes diéta be nem tartása esetén jelentkező tünetek (hasfájás, hányinger, hányás, bőrpír) enyhítésére felnőtteknél és gyermekeknél.

A Polisorb egy szervetlen, nem-szelektív sokfunkciós enteroszorbens 300 mg/g abszorpciós kapacitással. Ennek megfelelően a Polisorb kitűnő méregtelenítő és anyaglekötő tulajdonságokkal rendelkezik. A Polisorb a gyomor- és béltraktusban képes a hasmenést okozó, a szervezet által termelt, vagy kívülről bejutott nagy molekulasúlyú anyagok, mint például a baktériumok, vírusok, toxinok, allergének és egyéb mérgező anyagok megkötésére.

A készítmény egy szagtalan fehér por, amely vízben feloldva, szájon át alkalmazandó. A Polisorb a szervezetben nem szívódik fel, és az általa megkötött anyagokkal együtt változatlan formában természetes úton távozik.

 

Összetétel

Aktív összetevő: Szilíciumdioxid (erősen diszperz).

A Polisorb aktív összetevője egy ásványi anyag, amelyik fizikai úton hat. Mivel az anyag nagy felületi feszültséggel bír, nagy mennyiségű mérgező anyagot képes magához kötni.

 

Alkalmazás

A Polisorbot vízben kell feloldani, és meg kell inni.

A szükséges mennyiségű port a vízhez kell adni, és folyamatosan addig kell keverni, amíg könnyen iható, semleges ízű szuszpenziót nem kapunk. A szuszpenziót mindig frissen kell készíteni, és étkezés előtt vagy után egy órával kell bevenni (egyéb gyógyszerek szedése esetén azok bevétele előtt vagy után 2 órával). A kész szuszpenziót 24 órán belül fel kell használni.

Hasmenés, hányinger, hányás kezelése: az első napon a Polisorbot naponta 5-ször óránként, az utána következő napokon a tünetek enyhüléséig naponta 3-szor, a nap folyamán egyenletesen elosztva kell alkalmazni.

Allergia kezelése: Polisorb naponta 3-szor 10-14 napig. Ételallergia esetén a Polisorbot közvetlenül étkezés előtt kell bevenni.

 

Javasolt adagolás:

Testsúly Egyszeri adag* Vízmennyiség az egyszeri adaghoz Ajánlott napi adag*
11 - 20 kg 1 g 50 ml 3 g
21 - 30 kg 1,5 g 70 ml 4,5 g
31 - 40 kg 2 g 100 ml 6 g
41 - 60 kg 3 g 100 ml 9 g
61 - 80 kg 4 g 150 ml 12 g
> 80 kg 5 g 150 ml 15 g

* 1 g Polisorbnak 2 púpozott teáskanálnyi mennyiség felel meg.

 

További adagolási információk:

Felnőtteknél: ajánlott átlagos napi adag 0,1-0,2 g testsúlykilogrammonként.

Maximális napi adag: 0,33 g testsúlykilogrammonként.

 

Fontos tudnivalók

Amennyiben hasmenése van, sok vizet kell inni, hogy a szervezet dehidratálás miatt megbomlott egyensúlya helyreálljon. Gyermekeknél 1 és 6 éves életkor között a Polisorbot az elektrolit- és vízveszteség kompenzálására szolgáló, szájon át bevehető oldattal kombinálva, és csak orvosi tanácsra lehet alkalmazni. A Polisorb gyermekeknek 1 éves kor alatt nem adható.

Amennyiben Önnél a hasmenés 3 napnál tovább is fennáll, vagy ha a hasmenéssel egyidejűleg vérzés, láz, erős fájdalmak, vagy görcsök is jelentkeznek, kérjük, forduljon orvoshoz. Amennyiben Ön terhes, vagy szoptat, a Polisorb alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát.

Ne alkalmazza a Polisorbot 14 napnál hosszabb ideig, mert ez a vitamin- és kálciumfelvétel csökkenéséhez vezethet. Polisorb használatakor kiegészítésképpen a tápanyagok és vitaminok megfelelő mennyiségét biztosító kiegyensúlyozott étrendet kell alkalmazni.

 

Mellékhatások

Mellékhatások lehetségesek, azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka: Székrekedés, allergiás reakciók

Nagyon ritka: A szilíciumdioxid hosszú ideig nagy dózisokban történő bevitele esetén a vesékben szilíciumtartalmú vesekövek alakulhatnak ki.

 

Kölcsönhatás egyéb gyógyszerekkel

A Polisorbot egyszerre ne vegye be egyéb gyógyszerekkel. Győződjön meg róla, hogy a Polisorb, és más gyógyszerek bevétele között legalább 2 óra telt el.
Kérje ki kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát, hogy az egyéb előírt gyógyszerek nem léphetnek-e kölcsönhatásba a Polisorbbal.

 

Ellenjavallatok

Ne alkalmazza a Polisorbot:

  • gyomorfekély;
  • a gyomor- és bélrendszer vérzéses megbetegedése;
  • bélrenyheség;
  • fokozott szilíciumdioxid-érzékenység esetén

Hogyan kell a Polisorbot tárolni?

Tárolási hőmérséklet 2 és 30 oC között. A Polisorb gyermekektől elzárva tartandó.

A felnyitott csomagolást szorosan visszazárva, és nedvességtől védve kell tárolni. A jelen gyógyhatású készítményt tilos a csomagoláson feltüntetett lejárati időn túl felhasználni.

A csomagolás tartalma

A csomagolás 12g vagy 25 g Polisorbot tartalmaz a testsúly függvényében történő egyéni adagolásra.

ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ  (CE0481)

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE  MEG KEZELŐORVOSÁT!