Érdekességek

Puffadsz? Lufi nő a hasadba? Vagy úgy érzed, téglával rakták tele?

A puffadás mindenképpen hibát jelez az emésztés folyamán.
Rengeteg oka lehet, egészen egyszerűek is: gyorsan eszünk, és sok levegőt nyelünk közben, vagy szénsavas üdítőt, vizet iszunk.
Ilyen tüneteket produkálhatunk, ha nem termel a máj vagy a hasnyálmirigy elég emésztőenzimet.

Haspuffadás a lisztérzékenység miatt is kialakulhat. Ebben az esetben a bélrendszer érzékenyen reagál egyes gabonafajták fehérje-összetevőire. Az étel emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ennek következménye pedig a görcsökkel járó hasi fájdalom, a haspuffadás és a hasmenés lehet. A lisztérzékenységet laborvizsgálattal lehet kimutatni. A gabonafélék étrendből való kiiktatása és a diéta sokat segíthet, hogy a panaszok enyhüljenek vagy megszűnjenek.

A tejcukor-érzékenység szintén eredményezhet haspuffadást. Aki laktózintoleranciában szenved, minden egyes tejtermék fogyasztása után hasmenést, görcsöket, erős fájdalmat és puffadást tapasztal. Ennek oka, hogy a tejcukor – vagy más néven laktóz – emésztetlenül kerül a vastagbélbe. Az itt tanyázó baktériumok nagy mennyiségű bélgáz termelése mellett kezdik azt lebontani, és ez okozza a sokszor elviselhetetlen tüneteket.

Ezekben az esetekben segít a Polisorb! Atünetek észlelésekor vízbe keverve, és elfogyasztva rövid időn belül enyhíti a tüneteket!

 

 

Glutén bevezetése babáknál.

Mikor? Hogyan?

Az új nemzetközi ajánlás szerint 4 hónapos kor után nagyon kis mennyiséggel el lehet kezdeni a glutén bevezetését a

csecsemő étrendjébe. Nagyon kis mennyiségű liszttel kezdjük, ne legyen több egy mokkáskanálnál, vagy egy fél keksznél. Fokozatosan, kanalanként emeljük az adagokat. Négy és hat hónapos kor között gluténmentes lisztes táplálékokat, pépeket adjunk csak a gyereknek, hat hónap után jöhetnek a gluténtartalmúak. Hét hónapos gyermeknek, ha már vannak fogai, adhatunk kiflivéget rágcsálásra. Hét hónapos kor után pedig jöhet a hús és az olaj is. Egy éves kor felé haladva az egyre bővülő étrend pedig megteremti az alapot, a felnőttek étrendjére történő áttéréshez.

 

Mi az az ételfertőzés és ételmérgezés?

 

A különböző ételekben a helytelen vagy hosszabb tárolás közben belekerült kórokozók szaporodásának kedvezőek a feltételei. Ételfertőzés leggyakrabban a házi disznósajt, tejszínes vagy tojásos krémek, fagylalt, főtt tészta, hal- és gombás étele

k, nyitva hagyott konzervek fogyasztása után jelentkezik, ezek ugyanis optimális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára.
Nyolc-tizenkét órás lappangási idő a gyakoribb baktériumok közül a Salmonellákra, az 1-5 órás pedig az egyéb baktériumokra, baktériumtoxinokra jellemző (például Staphylococcus).

Ételfertőzés élő baktériumokat (például Salmonella, Staphylococcus, patogén Coli-törzsek) tartalmazó étel, élelmiszer fogyasztását követően hosszabb-rövidebb lappangási idő után alakul ki.
Ételmérgezés esetén nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcsere-termékek) okozzák a betegséget (például a Clostridium Botulinum toxinja által okozott kolbászmérgezés).

Ilyenkor hatékony megoldás a Polisorb por, amelyet vízben oldva kell meginnei, és a szervezetbe kerülve rendkívül na

gy megkötő képességének köszönhetően igen gyorsan és nagy felületen képes bevonni a gyomor és bélrendszert és megkötni az olyan káros anyagokat, mint például a baktériumok, vírusok, toxinok, allergének, egyéb mérgező anyagok.

Ne habozzon, próbálja ki!